Mag ik overal overnachten met de camper?

Je mag niet zomaar overal overnachten met de camper. Ieder land, iedere gemeente en ieder gebied hanteert andere wetten en regels voor het wel/niet toestaan van een overnachting met de camper. Deze wetgevingen kunnen nog wel eens aangepast worden na verloop van tijd, dus zorg ervoor dat je voldoende research doet voordat je besluit ergens te overnachten.

Camperplaatsen
In Nederland, en veel andere landen, zijn er bijvoorbeeld camperplaatsen. Dit is een soort parkeerplaats, maar dan speciaal voor campers. Deze camperplaatsen zijn er in verschillende gradaties. Een simpele camperplaats is echt puur om te kunnen overnachten, maar er zijn ook camperplaatsen met bepaalde faciliteiten. Zo kun je op sommige camperplaatsen je afvalwater en toilet legen, je vuilniszakken weggooien, het water bijvullen en de camper op stroom aansluiten. Het verschilt per camperplaats of je hiervoor moet betalen en of er iemand aanwezig is die toezicht houdt. Dit is vaak afhankelijk van het aantal faciliteiten.

Allemansrecht
In Scandinavië is er daarentegen een ‘allemansrecht’. Deze gouden regel zorgt ervoor dat iedereen op een verantwoorde en duurzame manier van de natuur kan genieten. Dit houdt in dat je altijd op openbaar terrein kampeert, op gepaste afstand van een woonhuis. Je kampeert maximaal twee dagen op dezelfde plek, ruimt je afval netjes op en zorgt ervoor dat je geen sporen achterlaat in de natuur. Op deze manier hoef je niets of niemand tot last te zijn. Wat ons betreft is het respect voor de natuur en je omgeving een regel voor iedere kampeerder geldt.

Bekijk de video