Rondreis door Scandinavie met de camper

We merken in de praktijk dat de camper rondreis door Scandinavie steeds populairder wordt onder onze huurders. De Scandinavische omgeving leent zich uitstekend voor een wonderbaarlijke rondreis met de camper. Daarom besteden we in deze reistip aandacht aan het moois dat Denemarken, Noorwegen en Zweden te bieden hebben.

Camper rondreis door Scandinavie

Voordat je kunt beginnen met de voorbereidingen voor je camper rondreis door Scandinavie is het goed om te weten dat er verschillende opties zijn voor de precieze verdeling van het Scandinavische gebied. Als we de geschiedenisboeken induiken, blijkt dat Scandinavie oorspronkelijk bestaat uit de lidstaten van de Noordse raad. De landen die hieronder vallen, zijn: Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. Vanuit geografisch oogpunt draait de definitie van Scandinavie echter om het gebied van het Scandinavisch Schiereiland. Het zou in dat geval gaan om Noorwegen, Zweden en verschillende delen van Finland.

Toch wordt de politieke bepaling van het gebied het meest gebruikt, ook in Scandinavie zelf. In dat geval bestaat het Scandinavische gebied uit Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Kamperen in de Scandinavische natuur

Als je besluit de natuur in te gaan, moet je ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent. Je mag in een tentje bijna overal wildkamperen in Noorwegen en Zweden, maar voor campers gelden net wat andere regels. De belangrijkste regel om te onthouden tijdens je camper rondreis door Scandinavie is het allemansrecht. Dit is een soort gouden regel om ervoor te zorgen dat iedereen op een verantwoorde en duurzame manier van de natuur kan (blijven) genieten.

Allemansrecht
Het allemansrecht houdt onder andere in dat je er altijd voor kiest om op openbaar terrein te kamperen, op gepaste afstand van andermans huis. Zorg ervoor dat je maximaal twee dagen op dezelfde plek kampeert, zodat je niets of niemand tot last bent met je bezoek. Ruim je afval netjes op en laat geen sporen achter in de natuur.

In Noorwegen is het over het algemeen net iets makkelijker om met de camper te kamperen, maar ook in Zweden zijn er genoeg mogelijkheden. Bijvoorbeeld in de vorm van openbare parkeerplaatsen. De regels voor het kamperen met de camper in Scandinavie zijn in sommige opzichten nog enigszins grijs gebied, dus lees je vooraf goed in over de mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar het verschil tussen parkeren en kamperen. Als (het lijkt alsof) je parkeert, is er namelijk veel meer mogelijk dan wanneer je uitgebreid aan het kamperen bent.

Praktisch – Camper op de boot

Bekijk vooraf goed welke mogelijkheden er zijn voor de boottocht met de camper naar Scandinavie. Er zijn verschillende maatschappijen, die ieder hun eigen tarieven hanteren. Je kunt ervoor kiezen om op te stappen in Denemarken, Duitsland of Polen. Vanaf daar ga je met de boot naar Noorwegen of Zweden. Vervolgens kun je vanuit Zweden met de boot naar Finland varen.

Voor de bootreis is het daarnaast belangrijk om te weten wat de afmetingen van onze campers zijn. Je hebt in de meeste gevallen de lengte van de camper nodig om een plek op de boot te kunnen reserveren.

Prachtige zomers met de camper in Scandinavie

Vooral de zomers zijn ontzettend mooi in Scandinavie. De zon gaat bijna niet onder, waardoor je optimaal van de schitterende natuur om je heen kunt genieten tijdens de zomermaanden. En dat komt goed uit, want je hebt ogen tekort in de Scandinavische natuurgebieden. Je komt er hoge bergen met indrukwekkende fjorden tegen, ver uitgestrekte bossen en grote meren met pittoreske havendorpjes.

Noorderlicht
Ga je liever heen om het Noorderlicht met eigen ogen te zien? Dan maak je meer kans in de andere seizoenen. Vooral van de laatste herfstmaanden tot de eerste lentemaanden.

Kamperen onder het Noorderlicht in Scandinavië

Huur je camper alvast in Nederland

Wist je dat de overtocht met de boot hetzelfde kost voor de auto als voor de camper? Ons advies is daarom om in Nederland alvast een camper te huren voor je camper rondreis door Scandinavie, zodat je na aankomst in Noorwegen of Zweden direct op pad kunt. Een Nederlandse camper met Nederlandse uitleg maakt het kamperen een stuk makkelijker.

Zonne-energie
Wat onze huurders als een groot voordeel van onze campers ervaren, is het gebruik van zonne-energie. Onze campers zijn standaard uitgerust met zonnepanelen. Hierdoor kun je zelf energie opwekken en heb je geen officiële camperplaats met stroom nodig. Dit geef je nog meer vrijheid, vooral in de Scandinavische natuur.

Ben jij klaar voor jouw camper rondreis door Scandinavie? Wij hebben een comfortabele camper voor je klaar staan in Hoogkarspel.

Bekijk direct onze huurcampers

camperbus

Camper Peugeot

Camper Peugeot - Luifel
4 zitplaatsen 2 slaapplekken
€98 per dag
Details & boeken

camperbus

Camper VW I

Camper VW 1
4 zitplaatsen 2 slaapplekken
€110 per dag
Details & boeken

camperbus

Camper met extra bergruimte – VW II

Camper VW in het bos
4 zitplaatsen 2 slaapplekken
€110 per dag
Details & boeken

Reistip! Bialowieza – Een onvergetelijke fietsvakantie

Voor een onvergetelijke fietsvakantie met de camper bezoek je het Bialowieza oerbos in Polen. Je leest er alles over in ons blog over deze camper fietsvakantie.