Fietsvakantie met de camper – Bialowieza oerbos in Polen

Na ons blog over de unieke campervakantie naar Dresden, Auschwitz en Krakau hebben we dit keer iets heel anders voor je. Inspiratie voor een bijzondere fietsvakantie met de camper. We nemen je in deze volgende vakantietip mee naar het Bialowieza oerbos in Polen.

Bialowieza oerbos

Het Bialowieza oerbos vind je op de kaart als het ‘Bia?owie?a Nationaal Park’ of het ‘Woud van Bia?owie?a’. Dit is een beschermd natuurgebied in Noordoost Polen, op de grens met Wit-Rusland. Het oerbos staat op de lijst van Wereld Cultuur Erfgoed en het is door UNESCO erkend als biosfeerreservaat. Hierdoor is het Bialowieza oerbos nog steeds een waardevol, ongerept stuk natuur.

Intact oerbos in Polen

Het oerbos is intact gebleven en dat heeft verschillende redenen. Zo was het bos jaren geleden eigendom van een Russische tsaar. De tsaar hield van jagen en wilde het bos niet met anderen delen, waardoor het grote publiek niet welkom was. De jaren verstreken, maar het exclusieve aspect van het oerbos bleef. Het werd later vooral bezocht door enkele belangrijke leden van het communistische regime.

Rond 1920 werd het Bialowieza woud officieel beschermd natuurgebied. Sommige delen zijn daardoor verboden toegang voor bezoekers en andere delen mag je alleen bezoeken met een toegangskaart en onder leiding van een gecertificeerde gids. Je krijgt uitleg over de fascinerende omgeving en er wordt ondertussen goed opgelet of je wel netjes op de paden blijft. Dankzij deze strenge beschermingsmaatregelen voelt het alsof je terug in de tijd gaat wanneer je in het bos loopt. Het grootste deel van de bomen is zelfs meer dan 100 jaar oud. De grote verscheidenheid aan bomen, de kleine watertjes, de bijzondere planten… Het Bialowieza woud staat garant voor een unieke ervaring in de pure wildernis.

Camper fietsvakantie - Oerbos Polen

Bizons en bijzondere vogelsoorten

Natuurliefhebbers en vogelaars kunnen hun hart ophalen in het Bialowieza woud. Dankzij de goed beschermde atmosfeer en de ongerepte natuur leven er allerlei bijzondere vogelsoorten in het oerbos. Daarnaast staat Bialowieza bekend om het grote aantal wisents, de Europese bizons. Deze bizon is het grootste Europese zoogdier en in het oerbos kun je deze dieren in het wild tegenkomen. Je hebt wel geduld nodig, want bizons weten zich goed te verstoppen. Andere diersoorten die je in het bos kunt tegenkomen, zijn herten, wolven, lynxen en bevers.

Op fietsvakantie met de camper

Het oerbos in Bialowieza leent zich uitstekend voor een fietsvakantie. Na een dagje wandelen met de gids, zijn er nog genoeg delen van het omvangrijke bosgebied die je nog niet gezien hebt. Er zijn goed gemarkeerde fietsroutes door het bos en langs de omliggende dorpjes met bospaden, grindwegen en asfaltwegen. Deze fietsroute is uitermate geschikt voor als je meer wilt zien van de prachtige natuur, de historische monumenten en het multiculturele karakter van de regio.

We merken in de praktijk dat fietsvakanties met de camper steeds populairder worden. Om ervoor te zorgen dat je de fietsen van thuis mee kunt nemen, zijn onze buscampers standaard uitgerust met een fietsendrager.

Fietsvakantie met de camper in Polen

Omgeving van Bialowieza

Ook in de buurt van het bosgebied in Bialowieza valt genoeg te zien. Het oerbos wordt bijvoorbeeld omringd door bossen die je wel op eigen gelegenheid mag bezoeken, te voet of op de fiets. Boven het oerbos bevindt zich een uitgestrekt waterreservoir waar je heel gemakkelijk allerlei vogelsoorten kunt spotten.

Daarnaast is een bezoekje aan het Bialowieza dorpje zeker de moeite waard. Je vindt hier een orthodoxe kerk en een 19e eeuwse paleistuin in Engelse stijl. Als meer wilt zien van de orthodoxe tradities in Polen, vind je zo’n 20 kilometer verderop het dorpje Hajnówka. Dit dorpje wordt gekenmerkt door de prachtige orthodoxe kerk; een imposant bouwwerk met fascinerende muurschilderingen.

Let op! De grens tussen Polen en Wit-Rusland
Als je de grens tussen Polen en Wit-Rusland (Belarus) over wilt gaan, heb je een paspoort nodig met een verzekering en een inreisvisum voor de Republiek Wit-Rusland. Een bezoek aan Wit-Rusland is echter niet geheel zonder risico’s. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt zelfs af om Wit-Rusland te bezoeken.

Reisadvies

Het Bialowieza woud is ieder seizoen de moeite waard, maar voor de ultieme ervaring ga je in het voorjaar die kant op. In de zomerperiode is het vaak zeer druk door de grote hoeveelheid toeristen, terwijl je in het voorjaar in alle rust van de groene omgeving kunt genieten. Als je speciaal voor de bizons komt, kun je daarentegen beter in de winter komen. Grote kans dat je wilde bizons spot als je de ‘bison track’ fietstocht fietst en tijdens deze tocht de voederplaatsen in het noorden van het bos bezoekt.

Wil je meer weten over het Bialowieza woud? Het plaatselijke informatiecentrum is dagelijks geopend. Je kunt ze in het Engels mailen via: pttk@pttk.bialowieza.pl.

Bialowieza – Een onvergetelijke fietsvakantie

Kortom, voor een onvergetelijke fietsvakantie met de camper bezoek je het Bialowieza oerbos in Polen. Heb je zelf geen camper? Je kunt bij ons heel gemakkelijk een camper huren.

camperbus

Camper Peugeot

Camper Peugeot - Luifel
4 zitplaatsen 2 slaapplekken
€98 per dag
Details & boeken

camperbus

Camper VW I

Camper VW 1
4 zitplaatsen 2 slaapplekken
€110 per dag
Details & boeken

camperbus

Camper met extra bergruimte – VW II

Camper VW in het bos
4 zitplaatsen 2 slaapplekken
€110 per dag
Details & boeken

Voordelen campervakantie

Ben je benieuwd naar de voordelen van een campervakantie? Je leest in ons blog ‘De 5 voordelen van een campervakantie’.