Unieke camper reis: Dresden – Auschwitz – Krakau

Wanneer je met de camper op reis gaat, kun je alles zelf bepalen. Je kunt bijvoorbeeld rondreizen door Nederland of naar het buitenland gaan. Je kunt een culturele trip maken langs de meest fantastische steden, voor een sportieve fietsvakantie gaan of juist de rust opzoeken. Het is volledig aan jou.

Om je te inspireren, delen we graag de reis met je die op ons veel indruk heeft gemaakt. Dat is voor ons nog steeds de camper reis naar Duitsland en Polen. We zijn via Dresden naar Auschwitz en Krakau gereden en dat is een reis die je niet snel vergeet.

DRESDEN

Met de camper naar Dresden

Dresden ligt in het Oosten van Duitsland, vlakbij de grens met Tsjechië. Het is de hoofdstad van Saksen, één van de Duitse deelstaten. De kortste route is ongeveer 800 kilometer rijden vanaf onze vestiging in Hoogkarspel. Je rijdt dan met de camper dwars door Duitsland, onder andere langs Hannover, Wolfsburg en Leipzig.

De charme van Dresden

Eenmaal in Dresden aangekomen, word je verwelkomd door de prachtige architectuur en de kronkelende Elbe rivier. En als je naar de stad kijkt met haar barokke gebouwen en de omliggende heuvels, voelt het af en toe net alsof je in Italië bent. Ook in de kunst en cultuur zie je de Italiaanse invloeden terug. In de hoogtijdagen van Dresden was de stad het thuisfront voor veel koningen, hertogen en vorsten. Zij haalden de beste wetenschappers, architecten en kunstenaars naar de ‘Koningsstad’, waardoor de kunst en cultuur tot een hoger niveau werden getild. Zo bloeide de stad in de 18e eeuw op tot het ‘Florence van het Noorden’.

Dresden is daarnaast één van de groenste grote steden van Europa. De stad heeft grote oppervlaktes met bos- en watergebieden, waarvan zelfs een aantal natuurreservaten en beschermde natuurgebieden. Hierdoor is de levendige stad niet alleen de ideale bestemming voor een citytrip, maar ook voor de vakantieganger die van groen houdt.

Camper reis - Dresden architectuur

Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog

Toch heeft de historische stad er wel eens anders uitgezien. Dresden werd in de Tweede Wereldoorlog bijna volledig van de kaart geveegd tijdens een luchtaanval van de geallieerden. In 1945, vlak voor het einde van de oorlog, wisten de bombardementen veel schade aan te richten. Er werd toen zo’n driekwart van het historische centrum met de grond gelijk gemaakt en dit kostte aan bijna 30.000 mensen het leven. De wederopbouw heeft jaren geduurd en de sporen van de oorlog zijn nog steeds goed zichtbaar in de stad.

AUSCHWITZ

Na het bezoek aan Dresden vervolgden we onze camper reis naar het zuiden van Polen en reden we naar Auschwitz, of ‘O?wi?cim’ in het Pools. Auschwitz is vooral bekend door haar rol in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden er in en om Auschwitz namelijk verschillende werk-, concentratie- en vernietigingskampen. Naar schatting zijn er in het tijdsbestek van een paar jaar zo’n 1,1 miljoen gevangen vermoord.

Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau

Na de Tweede Wereldoorlog werden de kampen verwaarloosd en raakten de gebouwen in verval. Inmiddels is Auschwitz een herinneringscentrum en museum: Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau. Je kunt hier enkele originele delen van het concentratiekamp bekijken, inclusief de resten van de overgebleven gaskamers.

Camper reis - Auschwitz Birkenau

Daarnaast zijn er verschillende tentoonstellingen te zien in het museum. Zo zijn er bijvoorbeeld grote aantallen schoenen, koffers en andere spullen van de slachtoffers bewaard gebleven. Er zijn bovendien gidsen aanwezig om je een rondleiding te geven en je meer inzicht te geven in de gruwelen die hier hebben plaatsgevonden.

KRAKAU

Naast Auschwitz ligt Krakau, in het navigatiesysteem van de camper niet te verwarren met het Duitse Krakow am See. Via de A4 en DK44 is het dan ongeveer 75 kilometer rijden van Auschwitz-Birkenau naar Krakau en hoef je geen tol te betalen.

Getto van Krakau

Ook in Krakau is de grote invloed van de Tweede Wereldoorlog nog steeds zichtbaar. Net buiten het stadscentrum werd tijdens de oorlog een gettowijk opgericht door de nazi’s. De Joodse bewoners van Krakau werden gedwongen om hierheen te verhuizen, net als veel Joodse mensen van buiten de stad. Er kwamen hoge muren en bewaakte poorten om het getto, waardoor de woonwijk een gevangenis werd met ongeveer 15 duizend gevangenen. Delen van de muur zijn nog steeds bewaard gebleven, voorzien van een gedenkteken.

Schindler’s List

Als je tijdens je camper reis in Krakau bent en de wereldberoemde film Schindler’s List hebt gezien, is een bezoekje aan de oorspronkelijke fabriek van Oskar Schindler zeker de moeite waard.

De film is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal over de fabriekseigenaar die zich inzette om de Joodse bewoners van Krakau te redden. De opnames van de Amerikaanse speelfilm vonden plaats bij de echte fabriek van Schindler, onder leiding van regisseur Steven Spielberg. De fabriek staat er nog steeds, vlakbij het voormalige getto.

Gids

Om de geschiedenis van Krakau tot leven te brengen, ga je met een gids op pad. Veel van de sporen van de oorlog zijn inmiddels vervaagd, maar een gids kan je precies vertellen waar je op moet letten. Zo weet je zeker dat je geen enkel stukje van de geschiedenis mist als je door de stad loopt, fietst of rijdt.

Camper reis - Krakau

Terug naar huis

Vanuit Krakau is het nog 1.300 kilometer rijden met de camper naar Hoogkarspel. Je kunt voor verschillende routes kiezen, waaronder de route langs Berlijn, Hamburg en Bremen. Dan kom je vervolgens via de Afsluitdijk Noord-Holland binnen.

Wil je zelf deze bijzondere camper reis maken? Huur dan één van onze buscampers. Je kunt direct onze beschikbaarheidskalender bekijken en een reservering plaatsen. Het boeken van een camper reis was nog nooit zo makkelijk!

P.S. Heb je zelf nog tips voor een unieke camper reis? Stuur ons dan een privébericht via Facebook of mail naar service@camperhurenwf.nl. We zijn altijd op zoek naar inspiratie voor nieuwe reizen.

Boek direct jouw camper reis

camperbus

Camper Peugeot

Camper Peugeot - Luifel
4 zitplaatsen 2 slaapplekken
€98 per dag
Details & boeken
camperbus

Camper VW I

Camper VW 1
4 zitplaatsen 2 slaapplekken
€110 per dag
Details & boeken
camperbus

Camper met extra bergruimte – VW II

Camper VW in het bos
4 zitplaatsen 2 slaapplekken
€110 per dag
Details & boeken