9x Tips voor zuinig rijden met de camper

Een camper is hoger, langer en zwaarder dan een personenauto en dat merk je direct terug achter het stuur. Het verschil in gewicht zorgt er, ondanks de dieselmotor, voor dat het brandstofverbruik van een camper vele malen hoger ligt. Om het brandstofverbruik zo laag mogelijk te houden, geven wij je 9 praktische tips over zuinig rijden met de camper.

Trek niet te snel op

De camper is gemaakt voor recreatief gebruik. Een rustig weekendje weg of lekker ontspannen op rondreis. Geen haast, maar alle vrijheid van de wereld doordat je slaapplaats altijd dichtbij is. Stressen en snel optrekken horen daar dus niet bij. Zorg ervoor dat je vlot doorrijdt en andere weggebruikers niet tot last bent, maar doe het wel op een verantwoorde manier.

Schakel op tijd door naar de volgende versnelling

Als de motor van de camper veel toeren moet maken, merk je dit direct terug in het brandstofverbruik. Wij adviseren daarom altijd om bij 2.000 toeren door te schakelen, maar onze campers geven je ook een seintje als het tijd is om te schakelen. Je ziet in je dashboard een pijltje omhoog of omlaag, zodat je precies weet wanneer je moet schakelen.

Probeer je snelheid constant te houden

De campers van Camperhurenwf.nl zijn uitgerust met cruise control om je hier een handje bij te helpen.

Houd je aan de snelheid

Een hogere snelheid kost meer brandstof, en een té hoge snelheid kost je een boete. Zonde van je geld!

Wist je dat het brandstofverbruik boven een snelheid van 100 km/u drastisch toeneemt? Dit kan oplopen tot een verdubbeling of verdriedubbeling van het verbruik.

Controleer de bandenspanning

Wij zorgen ervoor dat de bandenspanning van onze huurcampers goed is bij vertrek, maar dit biedt echter geen garantie wanneer je voor langere tijd op pad gaat. Als de banden te zacht zijn, komt de camper lager te liggen en kost het meer vermogen om dezelfde snelheid aan te houden.

Let goed op de lading

Als de camper zwaar beladen is, kost dit natuurlijk meer vermogen dan bij een lege camper het geval is. Ga je een flink stuk rijden van de ene naar de andere slaapplaats? In dat geval kun je ervoor kiezen om de schoon- en vuilwatertank te legen; deels of helemaal. Dit kan zo’n 150 kilo schelen en daardoor rijdt het een stuk lichter.

Zet de camper uit wanneer je ergens moet wachten

Dat geldt niet voor stoplichten, maar bijvoorbeeld wel wanneer je moet wachten tot je passagiers na een tussenstop eindelijk klaar zijn voor vertrek of wanneer je even snel ergens naar binnen moet. Voorheen kostte het starten van een camper veel meer energie en was het voordeliger om de motor stationair te laten draaien. De campers van tegenwoordig zijn een stuk soepeler, die kun je gewoon uitzetten.

Kijk ver vooruit en anticipeer op wat je voor je ziet gebeuren

Het is zuiniger om op tijd je gas los te laten en rustig te remmen dan wanneer je in één keer vol op de rem moet trappen. En niet alleen zuiniger, maar ook veel veiliger!

Houd je hoofd koel

Goed om te weten: Als je boos of geïrriteerd bent, verbruik je bijna twee keer zoveel brandstof als wanneer je ontspannen in de auto stapt. Je rijdt agressiever en verliest bovendien de rust die zo belangrijk is als je onderweg bent. Probeer te rijden alsof je een kop koffie op je dashboard hebt staan en houd je hoofd koel.

Over koel gesproken…

Er zijn nogal wat verschillende meningen rondom de invloed van airconditioning op je brandstofverbruik. Airconditioning verbruikt binnen de bebouwde kom iets meer brandstof dan wanneer je een raampje opent, maar het verschil is minuscuul.

Tot slot: Wil je meer weten over het rijden in een camper? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen. Deze worden beantwoord aan de hand van een korte uitleg of instructievideo.

Direct een camper huren?

camperbus

Camper Peugeot

Camper Peugeot - Luifel
4 zitplaatsen 2 slaapplekken
€98 per dag
Details & boeken
camperbus

Camper VW I

Camper VW 1
4 zitplaatsen 2 slaapplekken
€110 per dag
Details & boeken
camperbus

Camper met extra bergruimte – VW II

Camper VW in het bos
4 zitplaatsen 2 slaapplekken
€110 per dag
Details & boeken